Collectieve beveiliging
- Details
WERKGROEP KEURMERK VEILIG ONDERNEMEN MARSLANDEN (KVO-B)
Namens de ondernemersclub Marslanden is er een werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO-B) opgericht die zich vooral bezig houdt met de certificering rondom het KVO-B voor het gehele bedrijventerrein. Binnen deze werkgroep zitten:
- Dick Jansen (OCM, voorzitter werkgroep)
- Gea Jansen (OCM, secretaris werkgroep)
- Klaas Buitink (Roggendorf Security)
- Sake Eskens (Gemeente Zwolle)
- Jan Witte (Politie Zwolle)
- Leen Boere (Brandweer Zwolle)
- Jan Wittenberg (Brandweer Zwolle)
- Henny Bekkema (MKB Nederland, procesbegeleider)
- Ton ter Bekke (OCM, lid werkgroep)
De werkgroep heeft op 4 april jl. een schouw uitgevoerd als input voor de veiligheidsrapportage. Met hetzelfde doel is op 2 mei jl. een avondschouw gehouden. De resultaten hiervan worden binnen de werkgroep besproken en tijdens ledenvergaderingen gedeeld.
WERKGROEP VEILIG ONDERNEMEN MARSLANDEN
De Werkgroep Veilig Ondernemen Marslanden houdt zich ook bezig met collectieve beveiliging. Daarvoor is vanaf 1 januari 2016 een nieuwe overeenkomst aangegaan met Roggendorf Security. Leden betalen minder dan niet-leden. Een reden om lid te worden dus. Er zijn glasheldere afspraken gemaakt met Roggendorf Security die door de Werkgroep Veilig Ondernemen Marslanden bewaakt zullen worden.
In deze werkgroep zitten:
- Dick Jansen (OCM, voorzitter werkgroep)
- Gea Jansen (OCM, secretaris werkgroep)
- Klaas Buitink (Roggendorf Security)
- Jan Witte (Politie Zwolle)
- Michel Jaarsma (Werkveilig)
- Peter Fredriks (OCM, lid werkgroep)
- Peter Knol (OCM, lid werkgroep)
- Satinah Jellema (OCM, lid werkgroep)
- Ton ter Bekke (OCM, lid werkgroep)
De ondernemers zullen door Dhr. Klaas Buitink zelf benaderd worden. U bepaalt zelf natuurlijk of u mee wilt doen aan dit collectief.
DOE DE VEILIGHEIDSCHECK!
In samenwerking met ROC opleidingen Handhaving en Toezicht, gemeenten en winkeliersverenigingen voert Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) komend najaar in winkelgebieden door het gehele land Veiligheidschecks winkelcriminaliteit uit.
WINKELCRIMINALITEIT
Overvallen, winkeldiefstal en agressie zijn onderwerpen die sterk leven bij veel ondernemers. De indruk bestaat echter dat ze niet altijd even goed zijn voorbereid. Het ontbreekt soms aan kennis. Zowel over maatregelen op het gebied van preventie als over hoe te handelen als er toch iets gebeurt. Een Veiligheidscheck is een eerste mogelijkheid om hier verandering in aan te brengen.
VEILIGHEIDSCHECK
Tijdens speciale actiedagen gaan ROC-studenten op bezoek bij ondernemers in vooraf geselecteerde winkelgebieden. Zij bieden ondernemers een gratis veiligheidscheck aan. Daarmee krijgen ondernemers in hun eigen winkel een aantal eenvoudige, maar belangrijke tips om criminaliteit tegen te gaan.
Twee voorbeelden van maatregelen:
- Begroeten van de klant. Door iedereen te begroeten worden potentiële winkeldieven uit de anonimiteit gehaald. Zo kan veel diefstal eenvoudig worden voorkomen.
- Ophangen van huisregels. Huisregels zorgen niet alleen voor duidelijkheid, maar bieden ook houvast bij het aanspreken van klanten.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjoke Korff de Gidts van het CCV: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De Veiligheidscheck is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Bron: Veiligondernemenbeginthier.nl
IETS KAPOT IN DE BUURT?
Geef het door aan de gemeente. Gebruik daarvoor de website www.zwolle.nl/melding of bel met het nummer 14038. Dan kan de gemeente het object zo snel mogelijk repareren. Of gebruik de Buiten Beter app.
POLITIEBERICHT: CAMERA IN BEELD
Veel ondernemers gebruiken camera’s voor het houden van toezicht en het beveiligen van hun panden en goederen. Ook steeds meer particulieren gaan hun eigendommen beveiligen met camera’s. De politie maakt in haar dagelijks werk veel gebruik van deze camerabeelden. Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’.
WAT IS ‘CAMERA IN BEELD’?
Camera in beeld is een landelijk systeem, waarbij alle (particuliere en overheids-)camera’s met zicht op de openbare weg op een kaart worden vermeld. Zo heeft de politie overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken.
WAAROM IS ‘CAMERA IN BEELD’ BELANGRIJK?
Wanneer er bijvoorbeeld een overval, straatroof of een inbraak is geweest, kan de politie heel snel op de kaart zien of er camerabeelden aanwezig zijn, die mogelijk beelden van het incident hebben opgenomen. Als dat zo is, neemt de politie contact op met de eigenaar van de betreffende camera. Met Camera in beeld kan de politie dus sneller meer incidenten op te lossen.
Lees verder en meld je aan bij de Politie. Klik hier.
POLITIEBERICHT: CHECK WIE JE WIJKAGENT IS
Ga naar politie.nl/mijn-buurt om te checken wie je wijkagent is en of hij op Twitter of Whatsapp te bereiken is. Zo is Jan Witte de wijkagent voor o.a. bedrijventerrein Marslanden. De politie Zwolle is bereikbaar via Facebook of Twitter en hebben tussen 7 en 23 uur een webcareteam die op berichten reageren. Voor spoed bel je nog steeds met 112, voor minder dringende zaken is de politie bereikbaar via 0900 - 8844.
CHecklistbrand.nl
Veel bedrijven onderschatten de impact van een (grote) brand en realiseren zich niet dat ongeveer de helft van de ondernemingen na zo’n brand binnen twee jaar failliet is. Brandweer en verzekeraars hebben met een gezamenlijke visie de handen ineen geslagen om ondernemers te wijzen op het belang van brandveilig ondernemen en bedrijfscontinuïteit. Onder meer via de website Checklistbrand.nl kunnen ondernemers informatie over brandoorzaken vinden en een risicoscan laten uitvoeren.
Veilig werken op de Marslanden waarborg je met een RI&E
- Details

Als ondernemer moet u in Nederland aan veel verplichtingen voldoen. Een van die verplichtingen is het maken van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). U kunt dit beschouwen als een moetje die even afgewerkt moet worden, maar u kunt de RI&E ook aangrijpen als kans om het veiligheidsbewustzijn binnen uw organisatie te vergroten. Weet u hoe u de RI&E checklist concreet vertaalt naar een veilig werken-houding bij iedereen binnen uw organisatie? Wij geven u een aantal tips.